مراسم افتتاح هفته هنر انقلاب اسلامی، دوشنبه، ۲۰ فروردینماه با حضور جمع کثیری از هنرمندان، مدیران ستادی حوزه هنری و مسئولان فرهنگی و هنری و اصحاب رسانه در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
مراسم افتتاح هفته هنر انقلاب اسلامی، دوشنبه 20 فروردینماه با اجرای عبدالله روا، مجری تلویزیون در حوزه هنری و با حضور جمعی از هنرمندان و اهالی ادبیات برگزار شد.
محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، در ابتدای این مراسم و در سخنانی با اشاره به اینکه حوزه هنری در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی توسط عده ای از هنرمندان و رهبران انقلابی تاسیس شد، اظهار کرد: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و در روزهای نخست این واقعه، تنها شورای عالی انقلاب راهاندازی شده بود و بعد از آن، نخستین نهادی که در جمهوری اسلامی ایران ایجاد شد، مرکزی است که به نام حوزه هنری میشناسیم.
وی ادامه داد: از منظر امام خمینی (ره) هنر انقلاب اسلامی دمیدن روح تعهد در انسانها بود و ایشان با این جمله تکلیف هنر را مشخص کردند. انسانیت مساوی با مسئولیت است و این مسئولیت در قبال همنوعان، طبیعت و ... است. این هنر، در برابر هنری است که وظیفهاش ایجاد غفلت در بین مردم است و با هنری در جهان رو به رو هستیم که انسان را برای لحظاتی از انسان بودن خود دور کند و به همین دلیل وظیفه هنرمند انقلابی سنگینی است.
رئیس حوزه هنری همچنین درباره شهید آوینی گفت: آوینی تجربه خوبی در هنر داشت و عالم روشنفکری را در جوانی سیر کرده بود و نسبت به ارزشهای عالم روشنفکری اشراف داشت. آوینی ضمن اینکه اهل نظر بود، در شاخههای مختلف هنری نیز دستی بر آتش داشت و انسانی عملگرا بود.
مومنیشریف اظهار داشت: یکی از وظایف هنرمندان امر به معروف و نهی از منکر است. هنرمند متعهد به حقیقت، نسبت به گرسنگان، ظلم ظالم و مسائل جامعه اش بی تفاوت نیست.
وی با اشاره به آغاز هفته هنر انقلاب اسلامی، عنوان کرد: امیدوارم در این هفته به درستی به آسیبهای هنر انقلاب، دستاوردها و چشمانداز این مکتب هنری بپردازیم.
آرمین: داستان انقلاب دینی و آسمانی است
در ادامه این مراسم ؛ منیژه آرمین دبیر علمی دهمین جشنواره داستان انقلاب نیز با اشاره به این که داستان از تحول زاییده شده است؛ اظهار کرد: داستان انقلاب تحول انسان را در دو بخش اجتماعی و فردی مطرح میکند و در واقع دریایی ژرف و شناسه های بسیار در خود دارد. از دیگر ویژگیهای داستان انقلاب دینی و آسمانی بودن آن است. اگر چه هنر در ذات خود امری آسمانی است؛ زیرا به دو وجه فطری؛ یعنی کمال و جمال میپردازد. عده ای هنرهایی را مطرح میکنند که فاقد جنبه های آسمانی همچون کمال هستند؛ اما معتقدم این نوع تعریف را حتی نمیتوان هنر نام نهاد.
وی ادامه داد: داستان انقلاب زاییده تفکری است که انسان را از درون و بیرون متحول میکند و ظرفیتهای وجودی او را از قوه به فعل میرساند. وجه حماسی داستان انقلاب برای ایرانیان به قبل از اسلام میرسد. حماسه هایی در داستانهای غرب مانند ادیسه و ایلیاد هم داریم. اما هیچکدام از این داستانها جنبه الهی و حتی جنبه انسانی ندارند. متون محرک این داستانها، سکس و قدرت است و شخصیتهای این داستانها هم نیمه خدایان هستند. در حالی که در اسلام و به خصوص اسلام شیعی، چنین مبارزههایی در قالب جهاد و شهادت پیوسته تکرار شده و اوج این گونه حماسه ها عاشورای حسینی است و داستان انقلاب دارای چنین ویژگیهایی است و ما وارث چنین اندیشهها و حماسههای بزرگی هستیم.
آرمین خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر با برگزاری جشنوارههایی مانند داستان انقلاب، دایره وسیعی درباره این سبک ادبی منتشر شده است. در مورد جشنواره داستان انقلاب که مانند همیشه با نام مرحوم امیرحسین فردی گره خورده است؛ پیوستگی عمیق و تاریخی را داریم. چرا که فردی این حرکت را از مسجد آغاز کرده است.
این نویسنده با تاکید بر این که برگزاری جشنواره داستان انقلاب، برایم دوران سختی بود؛ عنوان کرد: در این دوره؛ آن گونه که شایسته است به داستان انقلاب و به این جایزه توجه نشد. بزرگترین دلخوشی من، وجود داستانهای خوبی بود که به دستمان میرسید. اگرچه هنوز برای رسیدن به قلههای افتخار راه طولانی را باید طی کنیم؛ ولی حرکت خوبی در این زمینه انجام شده است. از دلخوشیهای دیگرم، این است که در سه سال اخیر داستانهای انقلاب به چاپ رسید.
دبیر علمی دهمین دوره جشنواره داستان انقلاب، تصریح کرد: اگر میخواهیم داستان انقلاب به عنوان ژانر ادبی مهم شناخته شود، باید برایش تمهیداتی بیاندیشیم. یعنی به صورت مقطعی این جشنواره برگزار نشود و مانند خود انقلاب اسلامی مستمر باشد. جشنواره داستان انقلاب باید دبیرخانه دائمی داشته باشد.
وی افزود: لازم است به داستان نوجوان بیشتر پرداخته شود. انتظار دارم دوستانی که در این زمینه کار میکنند؛ به نوجوانان توجه بیشتری داشته باشند. در رمان نوجوان انقلاب؛ شاهد داستانهای خوبی از نظر ساختار و مضمون بودیم و همه اینها ما را متعهد به حرکتهای بهتر و زمینه سازیهای بهتر میکند. در وضعیت داستان کوتاه نوجوان، شاهد داستانهای چندان خوبی نبودیم و فکر میکنم داستان کوتاه نیاز به بررسی و بازبینی مجدد دارد. از سیاستگذاران فرهنگی خواهش میکنم در این زمینه وقت و انرژی بگذارند و بیشتر به این موضوع توجه کنند. رمانهای خوبی داشتیم و از سطح به عمق حرکت کردیم و از شعار به شعور رسیدیم و اینها اتفاقات خوبی است. به وجوه مختلف هویت انسان در گسترده تاریخی و جغرافیایی توجه بیشتری شده بود. زبان داستانی از زیبایی و انسجام بیشتری برخوردار بود و روی هم رفته شاهد مضامین خلاقی بودیم.
آرمین همچنین اظهار داشت: یادآوری میکنم که بسیار باید برویم و بخوانیم تا آثاری که ابعاد انسانی دارد را خلق کنیم و پیشنهاد میکنم این اتفاق به صورت امری مستمر شکل بگیرد.