خانم فتاحی از چه زمانی شروع به نوشتن کردید؟
من از کودکی شروع به نوشتن کردم. در سن ۱۲ سالگی اولین نوشته من با شروع جنگ بود که در کیهان بچه ها چاپ شد. در همان سن عضو مرکز آفرینش های ادبی کانون پرورشی و فکری شدم که در زمینه شعر و داستان به بچه ها کمک می کردند. آثارم در مجلات رشد به چاپ رسید و بعد از مدتی عضو برتر مجلات رشد شدم. با این فعالیت ها ریشه های ادبی در من شکل گرفت.
با انتخاب رشته زبان و ادبیات فرانسه در دانشگاه دریچه تازه ای در نویسندگی به رویم باز شد. نگاهم به ادبیات تغییر کرد و اطلاعات جدیدی را با مطالعات کتاب های فرانسوی کسب کردم و با سبک های مختلف ادبی آشنا شدم که تمامی این مراحل در رشد من بسیار تاثیر گذار بود.
آثار منتشر شده خود را معرفی کنید؟
اولین کتاب من، طعم تلخ خرما بود که به محض چاپ بین ۲۲۰۰ عنوان کتاب، به عنوان کتاب فصل کشور انتخاب و در سال ۸۹ برگزیده جایزه پروین اعتصامی بین ۵۵۰۰ عنوان کتاب شد. بعد از مدتی ماجرای فرار آقای عبدالمجید خزایی از زندان های عراق را با عنوان، اردیبهشتی دیگر نوشتم. کتاب قلب کوچک سپهر و بعد دلم یک دوست می خواهد و موازی با این کتاب، کتاب های فرنگیس، عروس های جنگ و پناه گاه بی پناه به رشته تحریر در آمد . بعد از این ها ماجرای شهدای مدرسه شهید یاسمی، چتری برای پیامبر، دوستان عجیب پیامبر و کتاب لایکم کن و کتاب قلک و قول مردانه از خاطرات ۲ شهید نوجوان، عبدالمجید شعیری و محمدطاهر صحرایی را نوشتم.
درباره کتاب فرنگیس و بازتاب آن بگویید؟
با صحبت هایی که مقام معظم رهبری درباره خانم فرنگیس حیدرپور در گیلان غرب داشتند به این فکر افتادم که داستان این بانوی شجاع را بنویسم. بعد از پیگیری و ارتباط با خانم حیدر پور به سختی توانستم ایشان را قانع کنم که اتفاقات پیش آمده زمان جنگ را شرح دهد. بعد از چند سال تلاش و پیگیری و رفت و آمد ها به گیلان غرب کتاب پایان یافت پس از چاپ کتاب در دیداری که با رهبری داشتم خودم این کتاب را به ایشان تقدیم کردم که این برای من بسیار ارزشمند بود.
در این کتاب بیش از ۲۰۰ نفر از قهرمانان جنگ کرمانشاه و گیلان غرب معرفی شدند و به تاریخ و اتفاقات جنگ و رویداد های منطقه اشاره شد و در کتاب صرفا به خانم حیدرپور پرداخته نشد.
کتاب فرنگیس جز ۱۰۰ کتاب برتر تاریخ دفاع مقدس انتخاب شد، به انگلیسی ترجمه شده و به کتاب گویا و الکترونیک هم تبدیل شده است و نمایش رادیویی آن در شبکه نمایش پخش و یک مستند هم از آن ساخته شد.
امسال نشر سوره مهر ۹ کتاب را به نمایشگاه فرانکفورت فرستاد که یکی از آن ها فرنگیس بود.
درباره بازتاب این کتاب باید بگویم که در سراسر کشور بازتاب خوبی داشت ولی متاسفانه در استان خودمان آن طور که باید به آن پرداخته نشد.
از کتاب هایی که نوشته اید کدام کتاب را نسبت به دیگر کتاب ها بیشتر دوست دارید؟
همه کتاب هایم مانند فرزندانی برای من هستند اما کتاب "قلب کوچک سپهر" را که خاطرات سختی های پسرم و مبارزه او با بیماریش است را بیشتر دوست دارم؛ چون این کتاب فوق العاده احساسی است و آن را برای دلم نوشتم.
چه کسانی در مسیر نویسندگی و چاپ آثار به شما کمک کردند؟
اولین یاریگر من خدا بوده و خواهد بود اما من بیش از ۷۰۰ ساعت دوره نویسندگی را گذرانده ام که قطعا در مسیر نویسندگی خیلی تاثیرگذار بوده است.
بعد از چاپ اولین کتابم مرحوم امیر حسین فردی از افرادی بود که با تشویق هایش بسیار در این مسیر تاثیر گذار بوده و عزیزانی مانند حسین فتاحی ، مصطفی رحمان دوست ، مرحومه خانم فرازی ،آقای مرتضی سرهنگی و آقایان آرام و آذرنوش و خانم جوزانی و آقای جزینی بسیار تأثرگذار بوده اند .
چطور شد که به فکر نوشتن کتاب لایکم کن افتادید ؟
این کتاب را سال ۹۰ نوشتم ، درآن زمان بچه های را می دیدم که درگیر فضای مجازی هستند و با خانواده هایشان دچار مشکل شده اند .
زمانی که این کتاب نوشته شد هنوز کسی به آسیب های فضای مجازی مسلط نشده بود. با مشکلات پیش آمده ضرورت این کتاب را حس کردم ولی نهایتاً امسال این کتاب در فرآیند چاپ قرار گرفت ، ولی من دوست داشتم که همان پنج سال پیش این کتاب چاپ می شد.
خانم فتاحی چه پیشنهادی برای کسانی که به نویسندگی علاقمندند دارید؟
به این عزیزان توصیه می کنم که مطالعات زیادی داشته باشند و این مطالعه صرفا مطالعه کتاب های ایرانی نباشد و ادبیات جهان را هم مطالعه کنند که در نوشتن آن ها بسیار تاثیرگذار خواهد بود و همین طور خاطره نویسی روزانه و سفرنامه نویسی در تقویت نویسندگی آنها بسیار مؤثر خواهد بود .